Seyahat Arşivim

Ücretsiz seyahatler. Gezilebilecek ve huzur verici konumlar. Kamp ve Piknik alanları.

Random Posts

LightBlog

Breaking

17 Kasım 2017 Cuma

Tarsus Şelalesi

Tarsus sadece tarihiyle değil doğasıyla da insanı şaşırtan bir yer. Şehrin hemen hemen merkezinde yer alan Tarsus Şelalesi gibi bir güzelliğe sahip olmak her ilçeye kısmet olmuyor. Burası tek kelimeyle adı huzurla örtüşen cennet gibi bir yer.
Mersin’in doğusunda bulunan ve Berdan Nehrinin oluşturduğu şelale görmeye değer bir güzelliğe sahip. Yaklaşık 5 metreden çok güçlü bir debiyle dökülen şelale Tarsuslular için bir yaşam alanına dönüşmüş. Restoranlar, çay bahçeleri, izleme noktaları, köprüler… Çoluk çocuk, yaşlı genç şelaleyi izliyor.

Tarsus Çayı veya Eski Çağ’da Kydnos Çayı da denilen nehre Abbasi Arapları tarafından “soğuk su” anlamına gelen El Baradan adı verilmiş, bu da zamanla Berdan olarak değişmiş. Berdan Nehri’nde yaklaşık 5 metre yükseklikten akan şelale, Tarsus’a uzaklığı yaklaşık 2 km.
Tarsus Çayı yaklaşık 142 km uzunluğunda. Bolkar Dağları’ndan doğan kaynaklarla beslenen çay Çukurova Deltasının ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. Çukurova’dan sonra Akdeniz’e dökülen bu nehir Tarsus’un kurulmasında önemli bir etken olmuş.

Şehri su basmaması için nehrin yatağı değiştirilince Tarsus Şelalesi oluşmuş. Tarihte Bizans İmparatoru Jüstinyen zamanında Toros Dağlarındaki karlar erimiş ve Tarsus Çayı’nın taşmasıyla şehirde büyük zarara neden olmuş, köprüler yıkılmış, insanlar ölmüş. Selden tekrar zarar görülmemesi için Tarsus Çayı’nın yatağı değiştirilmiş.
Jüstünyen’den önce Roma döneminde nehrin bu yeni yatağındaki kolayca oyulup şekillendirilebildiğinden nekropol (mezarlık) olarak kullanılıyordu. Tarsus Çayı’nın yeni yatağında bu Roma döneminden kalma kaya mezarları kayalar yumuşak olduğundan suyun akıntısına dayanamayarak çoğunlukla tahrip olmuş durumda.




Yine de yaz aylarında, sular çekildiği zaman giderseniz Roma kaya mezarlarını görmek mümkün. Tarsus’a her ziyaretimi karların eridiği ilkbaharda yaptığımda mezarlıklar belli belirsiz seçilebiliyordu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder