Seyahat Arşivim

Ücretsiz seyahatler. Gezilebilecek ve huzur verici konumlar. Kamp ve Piknik alanları.

Random Posts

LightBlog

Breaking

17 Kasım 2017 Cuma

Aya Tekla Kilisesi

Mersin inanç turizmi açısından oldukça zengin mekanlara ev sahipliği yapıyor. Silifke‘de bulunan Aya Tekla Kilisesi‘nin geçmişi St. Paul’den etkilenen Azize Tekla’nın kente gelişine dayanıyor.

Meryemlik olarak da bilinen Aya Tekla Kilisesi, Silifke’ye 4 km uzaklıkta. Hristiyanlığı yaymak için propaganda yaparken mağaraya sığınan Tekla, burayı gizli bir ibadet merkezine dönüştürüyor. 4. yy’dan itibaren kiliseye çevrilen bu yapıya, günümüzde merdivenle inilerek ulaşılıyor. Kilise çevresindeki hamam, sarnıç ve sur kalıntıları turistlerin ilgi gösterdiği yerler arasında bulunuyor.

Hristiyanlığın resmen kabulü ile birlikte işlevsel hale gelen Meryemlik’te, Azize Tekla’ya adanan üç nefli kilisenin bir kısmı hala ayakta. Uzak mesafeden bile görülebilen bu bölüm, kilisenin bütünü hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

Konyalı (Iconium) güzel bir genç kız olan Tekla, Tarsuslu Paulus’un vaazlarından etkilenip, çok tanrılı inançtan vazgeçerek Silifke’ye yerleşiyor. Bu vazgeçiş hikayesi ile başta ailesi olmak üzere tüm Iconiumluların nefretini kazanıyor.

 Hristiyanlığı kabul ettikten sonra hayatı boyunca mucizelere konu olan Tekla, Iconium’da ve Psidia Antiochiası’nda (Yalvaç), kent yöneticileri tarafından ölüme mahkum edilse de mucizevi gelişmeler sayesinde ölümden kurtuluyor.

Azize Tekla’nın döneminde çevresinde tanınır hale gelmesinin kökeninde mucizevi şifa özelliği yatıyor. Halkı iyileştirdiği bilinen Azize’nin ünü kısa sürede Kıbrıs’a kadar uzanıyor.

Çok tanrılı inancın tanrı ve tanrıçalarına karşı savaşması nedeniyle tepki çekmesine rağmen Tekla, Sarpedonius’u, Iuppiter’i, Minerva’yı yenerek tek tanrı inancını bölgede yaygınlaştırmayı başarmış.




Tekla’nın mucizeler gösterip insanları iyileştirmesi yüzünden iş yapamaz hale gelen hekimler onu öldürmek için parayla tuttukları gençlerden yardım istemişler. Azize’nin öldürüleceği sırada mağaradan kaybolduğu düşünülüyor.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder