Seyahat Arşivim

Ücretsiz seyahatler. Gezilebilecek ve huzur verici konumlar. Kamp ve Piknik alanları.

Random Posts

LightBlog

Breaking

12 Mayıs 2019 Pazar

Adıyaman Günübirlik Gezilecek Yerler

1) Nemrut Dağı
1987 yılında UNESCO İnsanlığın kültür mirası listesine girmiş olan Nemrut Dağı Örenyeri, Adıyaman il Merkezine 77 Kahta ilçesine 43 km uzaklıktadır. Dünya Miras Alanı bu yer, Doğu Toros sıradağları üzerinde 2206 metre yükseklikte, Fırat Nehri geçitlerine ve ovaya hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır.
Kommagene Kralı I. Antiochos için yapılan anıt mezar üzerinde kırma ve çakıl taşları yığılarak bir tümülüs oluşturulmuş ve tümülüsün etrafındaki teraslar üzerine ateş sunağı ve Pers – Makedon üslubunda dev heykel ve kabartma steller yapılmıştır.
2) Adıyaman Ulu Cami
Adıyaman şehir merkezinde bulunmaktadır. Dulkadiroğulları Beyliği zamanında yapılan camii daha sonraları birçok kez onarım görmüştür. Caminin bu günkü şekliyle 1863 tarihinde yaptırıldığını bildiren bir kitabe, minare kaidesinin doğuya bakan üst yüzeyinde bulunmaktadır. Aynı yerde altta kemer içinde bulunan bir başka kitabede caminin 1902 yılında tamir gördüğü anlaşılmaktadır.
3) Cendere Köprüsü
Cendere Köprüsü; Roma köprüsü veya Septimus Severus köprüsü olarakta bilinir. Antik cabinas ( cendere ) çayı üzerinde yer almaktadır. Köprü muhteşem bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu isim verilmiştir. Kahta ilçesinden Nemrut Dağına doğru giderken Karakuş Tümülüsünü geçtikten yaklaşık 10 Km sonra Sincik- Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır.
4)Yeni Kale
İlk yapılış tarihi Hititlere kadar giden kalenin bugünkü şekli Memluklular döneminden kalma olup Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Kalenin Urartu, Part, Kommagene, Roma, Sasani ve Arapların eline geçtiği bilinmektedir.
5) Perre Antik Kenti
Adiyaman’in 5 km kadar kuzeyindedir. Antik perre sehrinin Erken Roma Dönemi ait Nekropol alanıdır. Pirin Koyu’nun yakınındakı Karadağ’ın yamaçları üzerine yayılan bu Nekropolde 208 adet kaya mezarı bulunmaktadır ve bu mezarlar kayalara oyularak yapılmıştır.
6) Adıyaman Müzesi
Paleolitik Çağdan Osmanlı Dönemine kadar devamlılık gösteren arkeolojik eserler salonunda; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, İslami, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli eserler sergilenmektedir.
7) Karakuş Tümülüsü
Kommagene Krallık ailesine ait bir anıt mezardır. Tümülüsün üzeri çay taşlarının yığılmasıyla oluşturulmuştur. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün güneyinde dikili bulunan sütun üzerindeki kartal heykelinden dolayı yöre halkı tarafından karakuş olarak anılmış ve bu isimle kültür literatürüne girmiştir.
8) Adıyaman Çarşı
9)Ziyaoğlu Ocakbaşı
Ocak başında et yiyebileceğiniz keyifli bir mekan.
Ziyaoglu Adana Ocakbasi
10) Su Gözü
Eşşiz bir piknik yeri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder