Seyahat Arşivim

Ücretsiz seyahatler. Gezilebilecek ve huzur verici konumlar. Kamp ve Piknik alanları.

Random Posts

LightBlog

Breaking

18 Kasım 2017 Cumartesi

Machu Picchu


Machu Picchu, İnkalar tarafından bir dağın tepesine kurulan Peru’daki şehir, Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri. Yüzlerce merdiven çıkmak yorucu ve zor bir ulaşım yolu olsa da sonunda sizi karşılayan eşsiz manzara ve gün doğumunu ya da batımını izleme imkânı tüm yorgunluğunuzu alıyor.
İnka dilinde “Eski Dağ” anlamına gelen, 1911 yılında keşfedilen şehir, Peru’nun turist çeken en önemli noktalarından biri. İnsan elinden çıkma ve harç kullanmadan şekillendirilmiş taşlarla inşa edilen Machu Picchu, yüzyıllardır, depremlere rağmen ayakta kalmış. Ancak zaman içinde toprağa batmaya başlamış. Bu nedenle belirli sayıda ziyaretçinin girmesine izin veriliyor. Belirlenen sayı, günlük 2500 kişi kadar.

1976’da %30’u restore edilen şehirde, keşfedildiğinden bu yana restore çalışmaları sürüyor. Şehrin özüne ve dokusuna bozmadan devam eden bu çalışmalar, ziyaretçiler için bir engel teşkil etmeyecek şekilde planlanmış. Bölgede bulunan lamaların eşliğinde gezintinizi rahatça tamamlayabiliyorsunuz.

Peru’nun iklimi genel olarak ılıman, yine de ziyaret etmek için en uygun zaman mayıs ve ekim ayları arası olabilir. Ancak 28 Temmuz -10 Ağustos tarihleri arasında bölgede bayram kutlanıyor, birçok Perulu şehre akın ediyor. Kalabalıktan uzak bir tur düşünüyorsanız bu tarihler dışında bir program yapmalısınız.

İnşasının yaklaşık 25 yıl sürdüğü tahmin ediliyor. Yoğun depremlerin yaşandığı bir bölgede olmasına karşın günümüze ulaşan bu yapının ardında, İnkalar’ın gelişmiş matematik ve mühendislik deneyimlerinin yattığı düşünülüyor.

Şehir 2 bölümden oluşuyor. Tarım ve kolay sulamanın sağlanması için yapılan taraçalı basamaklı bölüm ve yerleşime ayrılmış bölüm. Yerleşime ayrılan bölüm de alt ve üst şehir bölünmüş; alt şehirde konutlar, üst şehirde tapınaklar yer alıyor. Machu Picchu’nun en önemli 3 yapısı: Inti Watana(Güneşin Doğduğu Nokta), Güneş Tapınağı ve Üç Camlı Oda.






Şehrin çevresinde pek fazla otel yok ya da çok pahalı. Genelde insanlar Aguas Calientes’te konaklayıp 25-30 dk tren yolculuğu yaparak ulaşıyorlar Machu Picchu’ya. Ancak ilginçtir ki, tren yolculuğunda yerel halka turistle farklı vagonlarda seyahat ediyor. Başka bir alternatif olarak 1,5 saat süren merdiven tırmanışı da yapabilirsiniz. Tabii bunun için iyi bir kondisyona ihtiyacınız var. Çünkü merdivenler oldukça dik.

Machu Picchu yaklaşık 3800 m gibi oldukça yüksek. Bu nedenle seyahate başlamadan önce herhangi bir sağlık sorununuz varsa önlem almanız, doktora görünmeniz gerekebilir.

Bu ilginç antik şehri merak ettiyseniz; sizin için bir diğer güzel haber de vizenin kalkmış olması. İki ülkenin vatandaşları da 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutuluyor. Ülkede İspanyolca ve yerel dilleri konuşuluyor ancak bunun yanında turistik bölgelerde İngilizce de iletişim kurmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder